4. apr, 2016

Ja en summering av säsongen är väl på plats nu när det är stilla på hundjakten.

 

Åsbråtens Beda :

Har vuxit in i rollen så mycket att jag kan lita på henne i alla väder, framförallt på kalla spår då hon går över 200 m vet jag att de kommer ett upptag. Sen om de är 1 km eller 1 mil bort är en annan fråga. Har en väldigt hög lägstanivå. Släpper aldrig ett skadat vilt, hon dör hellre själv först vilket är otroligt skönt och veta om. Hon har räddat mig ett par ggr när de väl gäller och presterat till max, framförallt vid guidning av kunder m.m.  

Kynnesgårdens King : 

Gamlingen går på ren rutin nu för tiden, levererar som vanligt när de behövs och klasskillnaden visar sig när de blir krångligt för vissa hundar. Till stor hjälp med injagning av unghundarna på rovdjur. Enda är att kroppen börjar bli lite halvsliten och återhämtningen är inte som förr, hjärnan vill mer än kroppen just nu. Hoppas på minst 2 år till i skogen med honom innan han blir pensionär. 

 

Barsjötorps Dunder :

Fått vara med i hetluften rejält i år och den chansen tog han verkligen. Björn är något jag hoppas han fortsätter och vara intresserad av då han visat frivilligt intresse (frisök) och med mer mognad och mod så kommer de att bli bra på sikt. Rävjakten funkar och katt går han som tåget på just nu, då han nu äntligen prioriterar de före räven. Lätt och fin i kroppen vilket gjort att ja kunnat köra honom 4-5 dagar i veckan och lika pigg morgonen efter. Jobbar med klövintresset än men de ser ut att gå åt rätt håll. Blir spännande och se nu när han blir 2 år i augusti och får någon mer hjärncell som kanske styr upp lite unghundsfasoner.

 

Aila : 

Aila har fått mest skogs/spårträning och stå tillbaka lite för injagningen av Dunder. Hon hade ett bra jobb på ko och kalv i ett par timmar, då hon tog upp dem på 3,4 km bort. Är en brud med otroligt mycket energi och är fruktansvärt snabb i skogen. Blir utställning under sommaren och förhoppningsvis jaktprov redan i augusti/september om allt går som de ska. 

 

I stort sett så är jag nöjd med säsongen, älgjakten utan anmärkning då de vart 7 på stånd för Beda, med lite mer tur hade de kunnat rasa något mer pälsdjur men nu är de bara drygt 4 månader kvar innan de är igång igen. Nu återstår de bara att köra konditionsträning.

Over and out!

22. feb, 2016

Dunder har fått i princip all tid dom senaste månaderna och tagit till vara på den också. Han utvecklas i en rasande takt och mer och mer faller på plats.

Har haft en del otur när han drivit och inte lyckats få nån drevräv än, men han håller räven bra och de buktar fint.

Grytmarkering är också nåt som kommit den senaste tiden, tyvär kryper han in själv efter räven å skäller men de är väl smällar man får ta. Kommer bli många roliga dagar i skogen med den här hunden då jaktlusten verkar vara riktigt bra.

Här på bild va en jakt i helgen i Bada utanför Torsby. Upptag på frisök, drev den 2 timmar tapptfritt innan den kröp ner, dit med P-O´s foxtik och den kom ut efter en timme.

22. feb, 2016

Haft Ailas första ståndskall härom dagen.
Upptag 3,4 km bort på ko och kalv.
Hon höll i bra för å va första gången och tillslut så tog orken slut när kalven jagat henne nog många ggr.

Kul och se när de finns intresse i valparna, kommande säsong kommer bli riktigt rolig.

7. jan, 2016

Senaste tiden har gått till injagning av unghundar.

Framförallt smålänningen som börjat få upp lite drevtider m.m

Nån älgjakt har de blivit med Beda men de börjar gå troll i de, så nu får Dunder och Aila all tid istället.

Söket på Dunder ligger allt mellan 100-400 m och då åker allt med än så länge om de är rådjur, räv, älg eller tamkatt. Hästar har ja fått honom å låta bli nu iaf. Nästa projekt är renen.

Bästa drevtiden hittils på räven är 2 1/2 timme och ja kom som närmast 70 m från i en plantering. Lite problem med vinklarna har han än men de blir bättre å bättre. 

  

Även Tarja har flyttat söderut och börjat en ny karriär som vildsvinshund hos Emil Örn i Södermanland. Sakta men säkert börjar hon komma igång och nån gris har stupat för henne. Önskar Emil och Tarja lycka till framöver med jakterna. 

 

Är nere i Värmland nu men far upp på Lördag igen till Strömsund och hoppas få nån räv i backen  för honom.

31. okt, 2015

Beda gjorde de som behövdes idag, sköt på 6-7 m. En stor fin tjurkalv.